Dzisiejszy przepis na tęczowe ciasto jest bardzo banalny, ale często takie przepisy okazują się najlepsze, bo nie potrzeba zbyt wiele umiejętności żeby go zrobić. Jesteście zainteresowane? Zapraszam do dalszej części posta: )!
Składniki:
Ciasto:
-125 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 30 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
Pianka na wierzch:
- trzy galaretki w różnych kolorach
- 500 g jogurtu naturalnego
- 400 g śmietany 30 - 36%
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku ciągle ubijając. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ciasta, dodać też mleko. Ciasto wlać do blaszki lub tortownicy, warto wcześniej dobrze wyłożyć blachę papierem lub nawet sreberkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody (każdą osobno) i ostudzić. Jogurt podzielić na trzy części i dodawać do galaretek. Wymieszać trzepaczką, a kiedy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno i dodać do galaretek, wymieszać trzepaczką. Wlewać na ciasto każdą z galaretek, można po 1/3 każdego koloru, czynność powtórzyć. Galaretki powinny mieć konsystencję tężejącą. Włożyć do lodówki aż całość zastygnie.
Smacznego ;)!
przepiszę go i na pewno spróbuję, bo luibię takie deserki na zimno:)
OdpowiedzUsuńpowinien się sprawdzić ;)!
Usuńidealne do kawusi:)
OdpowiedzUsuńpewnie tak - ja niestety nie ocenię, bo nie piję kawy :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie i nie wydaje się trudne. Z pewnością wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoooo wyglada fajnie ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)!
OdpowiedzUsuńGenialny przepis!!! Typowo wiosenny. Na lato nie za ciężki. :-)
OdpowiedzUsuńświetnie to ujęłaś Olcia ;)!
Usuńjakie pyszności oczami już można zjeść tak ładnie wygląda :P
OdpowiedzUsuńwygląda trochę jak mortadela :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Nie kojarzę mortadeli na kruchym cieście w trzech kolorach, ale może jestem niedoinformowana.
UsuńGrunt, że smakuje dobrze :)
Pozdrawiam ;)