sierpnia 11, 2014

SEZON NA JAGODY

Pisząc tytuł posta musiałam sięgnąć do kilku źródeł żeby rozgryźć swój dylemat - czym różni się jagoda od borówki? Żyłam tyle lat w niewiedzy, ale jak się okazało nasza jagoda to inaczej borówka czarna, która różni się od borówki amerykańskiej przede wszystkim wielkością. Ja dziś poopowiadam Wam o naszej rodzimej borówce czarnej lub po prostu jagodzie. Podobny wpis pojawił się w czerwcu o truskawkach, zainteresowanych odsyłam tutaj.


Już nasze prababcie uważały jagody za lek pomagający zwalczać wiele chorób - obniżają cholesterol, wpływają pozytywnie na nadciśnienie, zatrucia pokarmowe, liszaje i wiele wiele innych schorzeń. Posiadają w sobie cynk, selen, miedź oraz witaminy C, A, B czy PP. Po prostu - samo zdrowie ;)!

Z czym jeść jagody? 
Najszybciej zjeść je solo ;-) Ale jagody nadają się do tarty, bułeczek drożdżowych, dżemów, soków... Można by wymieniać i wymieniać :) 

Ja w tym roku najczęściej sięgałam po nie w czystej postaci, niestety tego sezonu dżemów nie robiliśmy, za to mama jagód dodawała właśnie do drożdżowych bułeczek - były pyszne!

Amerykańskie pancakes z borówką czarną. Dla mnie duet doskonały, bardzo polubiłam przyrządzać te amerykańskie naleśniki, a z jagodami smakują po prostu wyśmienicie! Niestety akurat tym razem, kiedy miałam w planach zrobić zdjęcia moje pancakes wyszły mało apetycznie - no cóż musicie wierzyć na słowo, że smakowały wyśmienicie!

Koktajl jagodowy jest na liście ulubionych napoi letnich drugi - zaraz po koktajlu z truskawek;-) Przygotowanie banalnie proste - do blendera wrzucamy jagody, śmietanę lub jogurt naturalny i słodzimy cukrem lub miodem - miksujemy i gotowe :)!
To idealne orzeźwienie na gorące dni. Po szklance takiego koktajlu jestem nasycona, choć czasem mam ochotę na więcej :) Lubicie jagody? W jakim duecie zjadacie je najchętniej?

22 komentarze:

  1. Ostatnio piłam taki jagodowy koktajl + dodaliśmy kostki lodu- wyszło coś a'la shake :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jagody w każdej postaci :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, taki koktajl to bym chętnie wypiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagody, borówki, porzeczki jednak szybko tężeją i robią papkę zbitą. Traktuje to bardziej jako jogurt niż koktajl. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny POst!! Uwielbiam jagody w każdej postaci, ale najlepsze są zawsze u babci :)

    http://joannok.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bardzo lubię jagody i chętnie dodaje je do ciasta, bądź robię koktajl i zamrażam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż nabrałam ochoty :P by je zjeść:P

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam jagody!!!<3 a najbardziej pierogi z jagodami.<3

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej!
    ale nabrałam ochoty na jagody widząc te zdjęcia!
    super! ;)

    pozdrawiam!
    jesuswannatouchme.
    <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham jagody i właśnie zdałam sobie sprawę, że jeszcze naszych polskich w tym roku nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam jagody a zwłaszcza te z ogródka (:

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mi narobiłaś ochoty na jagody!!! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)
Koniecznie poinformuj mnie jeśli zaobserwujesz mojego bloga :-)