marca 27, 2015

SZYBKI PRZEPIS NA TĘCZOWE CIASTO

Dzisiejszy przepis na tęczowe ciasto jest bardzo banalny, ale często takie przepisy okazują się najlepsze, bo nie potrzeba zbyt wiele umiejętności żeby go zrobić. Jesteście zainteresowane? Zapraszam do dalszej części posta: )!



Składniki:
Ciasto:
-125 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 30 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka

Pianka na wierzch:
- trzy galaretki w różnych kolorach
- 500 g jogurtu naturalnego 
- 400 g śmietany 30 - 36%

Wykonanie: 
Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku ciągle ubijając. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ciasta, dodać też mleko. Ciasto wlać do blaszki lub tortownicy, warto wcześniej dobrze wyłożyć blachę papierem lub nawet sreberkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 20 minut. 
być może nie wygląda - ale smakuje przepysznie!

Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody (każdą osobno) i ostudzić. Jogurt podzielić na trzy części i dodawać do galaretek. Wymieszać trzepaczką, a kiedy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno i dodać do galaretek, wymieszać trzepaczką. Wlewać na ciasto każdą z galaretek, można po 1/3 każdego koloru, czynność powtórzyć. Galaretki powinny mieć konsystencję tężejącą. Włożyć do lodówki aż całość zastygnie. 

Smacznego ;)!

12 komentarzy:

  1. przepiszę go i na pewno spróbuję, bo luibię takie deserki na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. pewnie tak - ja niestety nie ocenię, bo nie piję kawy :D

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie i nie wydaje się trudne. Z pewnością wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny przepis!!! Typowo wiosenny. Na lato nie za ciężki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie pyszności oczami już można zjeść tak ładnie wygląda :P

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda trochę jak mortadela :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kojarzę mortadeli na kruchym cieście w trzech kolorach, ale może jestem niedoinformowana.
      Grunt, że smakuje dobrze :)
      Pozdrawiam ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)
Koniecznie poinformuj mnie jeśli zaobserwujesz mojego bloga :-)